Wednesday, June 17, 2009

LEIVA VALMISTAMINE

Juuretis võtta u 30 min enne valmistamist külmkapist välja. Juuretis segada 1 liitri käesooja veega. Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört (võib ka paksem olla, kuid kindlasti peab vedel olema). Soovi korral lisada linnase ekstrakti (ehk maltoosat) u 4-5 supilusikat või linnasejahu. Katta kauss pealt rätikuga või kaanega ja jätta sooja kohta hapnema 5-12 tunniks. Mitte hapendada üle 12 tunni, sest siis hapneb üle ja juuretis vajub alla.
Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada 6 tl soola ja 1-2 dl suhkrut. Vähehaaval lisada juurde rukkijahu ja sõtkuda, kuni tainas lööb kausi küljest lahti või hakkab lurtsuma. Mida paksem tainas seda tihkem leib. Võta järgmiseks juuretiseks peotäis tainast ja pane kaanega karpi. Nüüd võid lisada tainale mida soovid – seemneid, rosinaid (leota enne pehmeks), aprikoose, suitsuliha, ürte, sibulat vm. Kogu segu tõsta võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud vormi u poole vormi jagu. Silu vormis olevat tainast märgade kätega seni, kuni pole ühtegi pragu. Lõpetuseks teha paar auku näpuga tainasse, et hiljem näha taigna kerkimist. Kata tainas rätikuga ja jäta sooja kohta seisma.
Tainas on piisavalt kerkinud kui vorm on peaaegu täis. Lase tainal rahulikult kerkida. Keskmine kerkimise aeg toatemperatuuril (22-23 kraadi) on 2 tundi.
Ahjus peab olema 250 kraadi, kui leib ahju pannakse. Soovitav on kasutada kuumaõhufunktsiooni, kui see ahjul olemas on.
250 kraadi juures küpsetada 20 minutit, siis
220 kraadi juures 10-15 minutit,
200 kraadi juures 10-15 minutit ja
180 kraadi juures 20-30 minutit (olenevalt leiva paksusest).
(Laisa perenaisena võib küpsetada ka 1,5 tundi 180 kraadi juures)
Küpsetamise jooksul on soovitav paar korda pintseldada veega leiva koorikut, siis on koorik pehmem.
Valmis leib panna märja käterätiku sisse seisma, et koorik kõvaks ei läheks. Märja rätiku sees hoida seni, kuni auru enam ei tule. Peale seda panna leib kuiva rätiku sisse ja kui jahtunud on, siis alles kilekotti või veel parem paberkotti.

Väikesed lisa vihjed:
Enne taignast võetud juuretise külmkappi panekut lasta tal paar tundi seista toasoojal temperatuuril, sest tal on käärimisprotsess pooleli.
Täistera jahu võib kasutada leiva valmistamisel, kuid see teeb leiva teralisemaks
Leib läheb jämeda jahvatusega rukkijahu kasutamisel kiiremini kõvaks.
Peenleiva valmistamisel panna nisujahu ja lisada köömneid.
Juuretis seisab külmkapis u 2-3 nädalat.
Kerkiv tainas ei talu tuuletõmmet ega lahtist akent/ust – tainas lihtsalt ei kerki.
Kui toas on jahedam, siis võib taignakausi panna teki sisse kerkimise ajaks.
Mina segan vedelat tainast käsi vispliga. See annab tainale õhku juurde ja leib tuleb hästi kohev.

HEAD KÜPSETAMIST!

No comments:

Post a Comment